Zereshk polo ba morgh
Berberis med kyckling.
Serveras med ris.
Kyckling (hel, filé, klubbor. Det du gillar bäst.)
Saffran. Ju mer desto godare. Krossa med lite socker i en mortel.
2 dl berberis (zereshk)
OBS! Det är viktigt att rensa bären då det kan finnas små grusbitar och lite kvistrester. Rensa och skölj noga.
5 msk socker
Stek kycklingen och salta lätt. Strö lite saffran över kycklingen och stek färdigt, dock försiktigt så att köttet inte blir torrt. Tillsätt lite vätska, lägg på locket och låt stå på svag värme en stund. Se till att saffranet löses upp lite i vätskan.
Stek berberisen i lite olja i 1-2 minuter (mellanvärme). Dra ner plattan till tvåan. Strö över sockret och saffranet och blanda. Blanda i lite vätska för att lösa upp sockret och låt småputtra. Smaken ska vara sötsur (mer söt än sur) och konsistensen ska vara lite tjockare (inte rinnigt).
Man behöver inte blanda in zereshken i riset utan ha det i en skål vid sidan om, så får varje person ta så mycket man vill.