Posted on / by nicklas@bluescreen.se

Shirin Polo

Ingredienser:

2st apelsin

120g smör

3st morot

2dl skalade mandel

3dl strösocker

5g saffran

2dl pistage nötter

5dl basmati ris (långkornigt)

1st kyckling

0,5dl olivolja

12dl vatten

1st stor gul lök

1st granatäpple

 

Gör så här:

1.    Strimla apelsinskal. Lägg i en kastrull med kallt vatten. Koka upp. Häll av vattnet och spola.

2.    Skala morötter. Strimla dem 3 cm långa och cirka 3 mm breda. Strimla mandel.

3.    Smält smör i en stekpanna. Lägg i morötterna. Låt fräsa sakta utan att få färg. Tillsätt mandel, apelsinskal, saffran och socker. Värm tills sockret löst sig. Lägg på ett lock. Ställ åt sidan.

4.    Stycka kyckling i 8 delar. Skala lök och dela i kvartar. Bryn kycklingen i en gryta. Häll av fettet. Lägg ner kycklingen igen i botten. Lägg på löken. Sprid ut ris ovanpå varvat med morotsblandningen. Slå på vatten. Lägg på ett tättslutande lock. Koka tills ris och kyckling känns klart, cirka 25 minuter.

1.    Lägg upp riset på ett fat. Tag bort bröstbenen från kycklingbröstet. Lägg upp kycklingen. Garnera med pistage nötter, mandel och granatäpple.

 

Rätten smakar sött. Om du vill kan du minska på sockret men det står inte fel, det ska vara så mycket socker.