Posted on / by nicklas@bluescreen.se

Persiskt Ris

Ingredienser:
8 portioner

8 dl långkornigt basmatiris
3 liter vatten
1 msk salt
1 msk olivolja
3 st potatisar, skalade och skivade i 1 cm tjocka skivor
50 g smör eller margarin

Garnering:
1 påse saffran
2 msk hett vatten

Gör så här:

1. Koka upp 3 liter vatten i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt salt. Tvätta riset minst 3-4 gånger till stärkelsen sköljts bort och vattnet är helt klart. Häll sedan ut vattnet. Rör försiktigt ner riset i det kokande vattnet och låt det koka på hög värme, 8-9 minuter. Rör om då och då så att riskornen inte klibbar. Riset är nu halvkokt och har en ganska hård kärna. Sila av riset och skölj det med 3-4 dl kallt vatten för att få bort kvarvarande stärkelse och undvika klibbigt ris.

2. Diska och torka av kastrullen, hetta upp oljan däri. Lägg i potatisskivorna, de skall inte vändas. Lägg riset ovanpå de stekta potatisskivorna, forma med gaffeln ett ”berg”. Klicka smöret ovanpå och omkring det lilla berget. Häll över 1 dl kallt vatten.

3. Täta med en hopvikt handduk mellan kastrullen och locket. Koka riset sakta 40-50 minuter, lyft inte på locket under tiden.

4. Blanda saffranet med det heta vattnet och låt stå några minuter.

5. Lägg upp riset på ett vackert fat utan att de luftiga riskornen klibbar ihop. Blanda någon dl av det kokta riset med saffransvattnet. Garnera riset med detta och potatisskivorna.

Övrigt:
Tips! För att få extra luftiga riskorn: Skölj riset, täck det sedan med vatten och tillsätt 1 msk salt. Låt stå minst en timme, ibland två, det beror på riset, häll sedan av vattnet och koka riset enligt receptet men minska koktiden till 5-6 minuter.