Posted on / by nicklas@bluescreen.se

Persisk dolma

Ingredienser:

2 av någon eller några av följande, behövs per person.

* Paprika
* Aubergine
* Zucchini
* Lök
* Tomater
* Vinblad

 

300g nötfärs

1st gul lök

150g ris

150g gula ärthalvor(lape)

5 cl matolja

50g dill

30g persilja

10g basilika

1 tsk salt

1 tsk finmald svartpeppar

ev. 1 krm cayennepeppar

2 dl kallt vatten

1 msk tomatpuré

Gör så här:

Blötlägg riset och ärthalvorna i 30 minuter, häll bort vattnet. Skär av ett lock av grönsakerna och töm dem på fruktkött och kärnor – inkråm. Släng kärnorna och spara locken.

Hacka löken. Stek den och köttfärsen i olja. Stek ris och ärthalvorna i 5 cl matolja i 10-15 min, blanda ner grönsakskråm, dill, persilja och basilika samt kryddor och fortsätt steka i 10 minuter till, blanda i köttfärsen.

Fyll grönsakerna med blandningen, sätt på de sparade locken, ställ dem i en kastrull med hög kant, häll på 2 dl kallt vatten och 1 msk tomatpuré.
Obs… Grönsakerna ska stå upp och sedan sjuda på svag värme i ca: 30 minuter under lock. Lyft försiktigt upp grönsakerna, en i taget och placera på tallrikar.

Servera med sallad, yoghurt och bröd.