Persisk dolma
Ingredienser:
2 av någon eller några av följande, behövs per person.
* Paprika
* Aubergine
* Zucchini
* Lök
* Tomater
* Vinblad
300g nötfärs
1st gul lök
150g ris
150g gula ärthalvor(lape)
5 cl matolja
50g dill
30g persilja
10g basilika
1 tsk salt
1 tsk finmald svartpeppar
ev. 1 krm cayennepeppar
2 dl kallt vatten
1 msk tomatpuré
Gör så här:
Blötlägg riset och ärthalvorna i 30 minuter, häll bort vattnet. Skär av ett lock av grönsakerna och töm dem på fruktkött och kärnor – inkråm. Släng kärnorna och spara locken.
Hacka löken. Stek den och köttfärsen i olja. Stek ris och ärthalvorna i 5 cl matolja i 10-15 min, blanda ner grönsakskråm, dill, persilja och basilika samt kryddor och fortsätt steka i 10 minuter till, blanda i köttfärsen.
Fyll grönsakerna med blandningen, sätt på de sparade locken, ställ dem i en kastrull med hög kant, häll på 2 dl kallt vatten och 1 msk tomatpuré.
Obs… Grönsakerna ska stå upp och sedan sjuda på svag värme i ca: 30 minuter under lock. Lyft försiktigt upp grönsakerna, en i taget och placera på tallrikar.
Servera med sallad, yoghurt och bröd.