Lobia Polo
Basmati ris med gröna bönor och köttbullar
Persisk rätt
Ingredienser:
600g köttfärs (nöt)
2st gul lök
2,5dl gröna bönor
6 msk tomatpuré
3dl basmatiris
0,5pkt saffran
salt, peppar
1 tsk kummin
1tsk kanel
0,5 tsk sambal oelek
1tsk gurkmeja
rapsolja för stekning
50g smör
Gör så här:
Lägg köttfärsen i en skål. Riv löken på rivjärn och blanda hälften i köttfärsen.
Blanda ner kummin och salta och peppra efter smak och blanda ordentligt.
Forma köttfärsen till köttbullar och stek dem i rapsolja tills de är genomstekta.
Fräs andra halvan av löken i rapsolja tills det blir mjuk, tillsätt salt och peppar, ½ tsk gurkmeja och 1tsk kanel, blanda i gröna bönor och tomatpuré. Tillsätt sambal oelek, 4 dl vatten och lägg på locket och låt det småputtra i 10 minuter.
Lägg sedan köttbullarna i stekpannan och blanda det med såsen och gröna bönor.
Koka upp 1,5 liter vatten i en kastrull. Häll i riset och 1 msk salt, och ½ tsk gurkmeja. Låt koka 5 minuter. Häll riset i ett durkslag. Ta lite olja i botten av kastrullen. Täck botten med ris. Varva sedan riset med blandning av köttbullarna och gröna bönor såsen, avsluta med ris.
Blanda ut saffranet i lite kokt vatten och häll ovanpå riset. Lägg på några klick smör . Lägg på locket på grytan med en handduk mellan lock och gryta och låt risotton ånga på låg värme tills riset är klart. Om man vill ha en knaprig botten kan man ha högsta värmen på de 3 första minuterarna och skruva sedan ner till lägsta värmen.
Njut av risotton med tsatsiki eller bara några skivor tomater och lite oliver till.