Khoreshte Gheimeh
Ingredienser:
Salt
Svartpeppar
Rapsolja
Kalvfilé (ca 800 g)
ca 3-4 dl lape
1 lök
3-4 matskedar tomatpuré
ca 4 torkade limefrukter
1 tsk gurkmeja 1 tsk garam masala
2 potatisar
ca 1 msk limejuice
Vatten
Gör så här:
Börja med att skära bort fett från köttet. Skär upp köttet i mindre grytbitar. Salta och peppra. Koka sedan köttet i ca 3 timmar tills det är mört.Under tiden som köttet kokar, blötlägg riset och låt det stå tills vidare. Blötlägg limefrukterna innan och stick sedan några hål i dem med en gaffel. Skala och hacka löken. Ta fram en stor grytpanna och hetta upp med olja. Sautera löken någon minut. Se till att löken inte bränns! Tillsätt köttet och bryn det så att köttet får lite färg. Häll i lape och sautera i några minuter. De ska få lite färg men återigen – se till att de inte bränns! Häll i vatten (ca 7 dl) och tomatpurén. Rör om. Sänk värmen, lägg i limefrukterna, häll i limejuicen och kryddor. Grytan ska stå i ungefär 1,5 h. Nu låter du bara grytan stå och puttra.
Skala och skär potatisarna till smala potatisstrimlor (likt pommes frites). Hetta upp olja och stek ”pommesen”. När de har fått en gyllenbrun färg, smaka av din gryta och krydda om det behövs. Garnera grytan med dina pommes.
Servera med basmati ris.