Posted on / by nicklas@bluescreen.se

Khoresht-e Bademjan

Köttgryta med äggplanta

Ingredienser:

500g grytkött, lamm el nöt

1kg äggplantor

4msk hackad gul lök

1msk tomatpuré

2-3msk citronsaft

olja

saffran/ gurkmeja

salt, peppar

 

Gör så här:

Skär köttet i 2-3cm bitar. I en stor kastrull värm upp en liten mängd olja, fräs löken. När löken har fått gyllene färg tillsätt köttet och rör om lite.

Tillsätt salt, peppar och gurkmeja eller saffran och rör om.

Lägg 3 till 4 koppar vatten i grytan, tomatpuré och citronsaft. Placera locket på grytan och låt den sjuda ca 1,5-2 timmar på medelhög värme.

Medan grytan kokar kan du förbereda äggplantor. Om du använder smala och små äggplantor skala och skär på längden, skölj äggplantor.

Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek äggplantor tills en gyllenbrun färg. Obs: äggplantor absorberar mycket olja, så om du föredrar att grilla dem som  kan vara ett bra alternativ och lite nyttigare.

När Khoresht har tjocknat och det mesta av vattnet är borta (ska bara ha ca 1 kopp vatten kvar) placera äggplantorna ovanpå khoresht. Låt Khoresht-e Bademjan puttra  ytterligare 15 – 20 minuter. Servera med basmati ris.