Barbari (persiskt bröd)
Ingredienser:
Recept till 5 stycken
50 g färsk jäst
2 tsk salt
12 dl vetemjöl
2 msk socker
4 dl mjölk
1 dl vatten
50 g smör
1 msk sesamfrö
1 msk vallmofrö
1 msk fänkål
Gör så här:
Lös jästen i det uppvärmda vattnet och mjölken tillsammans med socker.
Tillsätt mjöl och det smälta smöret.
Knåda till i 20 minuter till en slät och elastisk bröddeg.
Dela bröddedegen i 5 bitar ( cirka 300 g var ), forma till bullar och låt dessa jäsa under bakduk 20 minuter.
Dra sedan degen med bara fingrarna till stor, 1 cm tunn oval 15cm x 40 cm, pensla med ägg och strö på fröna.
Låt jäsa 15 minuter till.
Baka brödet i 230ºC varmluftsugn, cirka 10 minuter eller tills brödet är luftigt och gyllene.