Posted on / by nicklas@bluescreen.se

Ashe reshte

Grön nudelsoppa med baljväxter

ingredienser:

3 msk olja
2 gula lökar, tunt skivade
2 vitlöksklyftor
2 msk torkad mynta
½ tsk gurkmeja
1 dl gröna linser
2,5 dl bladpersilja, hackad
2,5 dl färsk koriander, hackad
2,5 dl purjolök och/eller salladslök, det gröna tunt strimlat
5 dl spenat, hackad
1 burk kidneybönor
1 burk kikärter
svartpeppar                                                                                                                                                                                                                                   reshteh, soppnudlar (iranska)
svartpeppar
salt
kashk eller yoghurt och rostad lök till garneringen                                           

 

1. Bryn löken i oljan i en stor gryta. När den är vackert brun och knaprig pressar du i vitlök. Efter någon minut strör du ner myntan och fortsätter att steka i några minuter till. Ta hälften av strösslet åt sidan. Tillsätt gurkmejan till strösslet som är kvar i grytan och låt steka i ca 30 sekunder.
2. Häll i linserna, allt det gröna och 1 l vatten i grytan, koka linserna mjuka.
3. Tillsätt peppar, kidneybönorna, kikärterna och nudlarna. Koka sakta tills nudlarna är mjuka. Håll koll på vätskemängden, du kommer antagligen få späda med vatten flera gånger.
4. Smaka av med salt och peppar. Nudelfabrikaten är olika salta och reder olika mycket. Tycker du att soppan är för tunn reder du bara med lite vetemjöl.

Servera soppan med kashk eller yoghurt, lök-mynta-strösslet och rostade löken.