Posted on / by nicklas@bluescreen.se

ABGOOSHT

Ingredienser:

Portioner: 4 (i två serveringar)

Tid: 3,5h

1 liter vatten
2 dl kikärter
2 dl pintobönor eller annan bönsort
2 gula lökar, finhackade
1/2 kg lammstek med ben
1 1/2 tsk gurkmeja
1/2 tsk mald kanel
3 msk saft från citron (eller 2 msk persiskt limepulver)
1 dl finhackad persilja
1 knippe salladslökar, finhackade
1 msk torkad bockhornsklöver

Lägg kikärter och bönor i vatten över natten. Dagen efter tag upp dem och låt dem rinna av i ett durkslag. Putsa bort eventuellt fett från lammsteken.

Lägg kikärter, bönor, lökhack, och köttbiten i en stor kastrull tillsammans med gurkmeja, kanel och citronsaft. Häll på cirka 2 liter vatten. Sjud under lock i 2 1/2 timme. Tillsätt sedan persilja, salladslök och bockhornsklöver. Sjud i ytterligare 20 minuter.

Tag upp köttet och låt det svalna. Sila buljongen från örter och grönsaker och låt även dessa svalna lite.

Servera först soppan i varma djupa tallrikar tillsammans med bröd och lite finhackad persilja.

Lossa sedan köttet från benen, skär det i bitar och lägg upp på ett varmt fat tillsammans med grönsakerna. Servera med lökringar och lite extra kanel strödd på toppen tillsammans med pickels, mera bröd och finhackade örter.

Nun sangak heter bröd som man ser på bilden, enligt persiska traditioner äter man abgoosht  med nun sangak.